Literatuureducatie

Wat is literatuureducatie? Het lezen van cultureel waardevolle teksten, het verwerven van kennis van de letterkunde en de reflectie hierop. Literatuureducatie is gericht op literaire competentie. Daarvan is sprake als je de weg weet in het brede aanbod van boeken, kennis hebt van kenmerken van literaire teksten en een beargumenteerd oordeel kunt geven.
Waarom kiezen voor literatuureducatie?

Omdat het je verrijkt. In het verlengde van literatuureducatie ligt leesbevordering, het streven naar leesplezier. Beter begrip van literatuur kan daar zeker aan bijdragen.
Nieuw: LiteratuurRijk

Met het Rode Draadproject werk je vooral aan leesplezier.
In de Rode Draad zitten echter ook veel elementen van literatuureducatie.
Bibliotheek Helmond-Peel ontwikkelde een nieuw product: LiteratuurRijk.
Bij literatuureducatie werk je aan de literaire competenties van leerlingen. Daarnaast ervaren kinderen literatuur als uiting van kunst en kan literatuur hun leven verrijken. Om op school expliciet te werken aan literatuureducatie is LiteratuurRijk ontwikkeld: aan bepaalde Rode Draadprojecten is een korte toelichting toegevoegd waarin de literatuureducatieve elementen worden benoemd + een kleine verdieping per project. Het gaat om de volgende projecten: Groep 1-2: Kleine Ezel Groep 3: De ongelooflijk bijzondere boekeneter
Groep 4: De dwergjes van Tuil / Juttersbuit Groep 5: Gids in Boekenland Groep 6: La Bocca della Verita Groep 7: Schrijversbezoek Groep 8: Bekijk het maar
Bij de start zal de leesconsulent een korte presentatie geven aan het team om de uitgangspunten van LiteratuurRijk toe te lichten.
Nieuw: Tussendoortje Literatuur

Bibliotheek Helmond-Peel ontwikkelde een nieuw product: Literatuurrijk. Het Tussendoortje Literatuur is een doorgaande leerlijn literatuureducatie. Met het Tussendoortje Literatuur worden de reflectieve en creƫrende competenties van de kinderen ontwikkeld. De leerkracht kiest uit het aangeboden materiaal een korte tekst of gedicht en gaat vervolgens aan de hand van vragenkaarten met de kinderen in gesprek.
Het Tussendoortje Literatuur heeft vier versies: groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Het pakket bestaat uit drie boeken (die kinderen zelf niet snel kiezen en die uitdagen tot nadenken), een handleiding en aantrekkelijke vragenkaarten en creatieve opdrachten. Het pakket is het hele jaar door in de klas beschikbaar; de boeken worden halverwege het schooljaar gewisseld.
Weg uit de Peel

Bibliotheek Helmond-Peel heeft een cultuur-educatief project ontwikkeld rondom het boek 'Weg uit de Peel' van de schrijver Jacques Vriens.
Door voor te lezen uit het boek en door de kinderen zelf te laten lezen maken de kinderen kennis met Janneke, dochter van een turfsteker, die ongeveer honderd jaar geleden opgroeide in de Peel.
'Weg uit De Peel' bestellen in de Onderwijsshop.
Kunstmenu CultuurContact Helmond

Het Kunstmenu 2019-2020 van CultuurContact Helmond omvat weer verschillende disciplines: Theater, Muziek, Literatuur, Erfgoed en Foto/Film/Video. Steeds meer probeert CultuurContact de samenwerking te vinden met de Helmondse culturele instellingen, zoals de Bibliotheek, en aan te sluiten bij wat zich in de directe leefomgeving van de kinderen afspeelt, zonder daarbij de 'Kunstconfrontatie' uit het oog te verliezen.
Naar het kunstmenu van CultuurContact: klik hier