Schatkamer vol leesplezier

Veel kinderen vinden voorlezen het gezelligste moment van de dag. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk. De jeugdafdeling van onze Bibliotheek is een schatkamer vol leesplezier! Voor ieder kind is er wel iets leuks te ontdekken.

BoekStart: Baby’s en dreumesen (0-2 jaar) Voor baby’s en dreumesen hebben we stoffen en kartonnen boekjes. Al spelend ontdekt je baby wat een boekje is en samen heb je veel plezier met het bekijken van de plaatjes. Of met muziek, want we hebben ook cd’s met babymuziek.

Prentenboeken
De prentenboeken zijn geordend op thema zoals dieren, seizoenen, emoties etc. Zo vind je gemakkelijk een boek over een onderwerp wat je kind aanspreekt. Op de rug van de boeken staat een etiket: AP betekent voor peuters en AK is voor kleuters. Uiteraard is dit een richtlijn, laat je kind vooral ook zelf kiezen wat hij of zij leuk vindt.

Voorleesboeken
15 minuten (voor)lezen per dag kan 1.000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Maar (voor)lezen is vooral ook heel leuk.
Voor peuters en kleuters hebben we een groot aanbod voorleesboeken, sprookjes en boeken met versjes en liedjes.

Speelleermaterialen/cd’s/dvd’s
Naast boeken hebben we ook verschillende speelleermaterialen zoals puzzels en loco’s. Daarnaast bieden we cd’s met kinderliedjes en dvd’s van prentenboeken aan.

Kijkboeken
Kijk ook eens in de kast ‘Ik ontdek’: hier vind je boeken over allerlei onderwerpen zoals de brandweer, auto’s en over het circus. Leuk om samen met je kind te bekijken en over te praten.

Digitale prentenboeken
In de jeugdafdeling is het mogelijk digitale prentenboeken te bekijken van Bereslim. Met je bibliotheekpas kun je dit ook thuis doen, zie hiervoor www.bereslim.nl  
Kijk voor leuke prentenboekenapps op www.bibliotheek.nl/apps.
Voorleesplezier heb je niet alleen met een boek maar ook digitaal!

Advies nodig? Vraag gerust de medewerkers van de bibliotheek, zij helpen je graag verder.
Folder: Een schatkamer vol leesplezier!  (pdf)

Je kind zit in groep 3 en leert lezen! Dat is een hele belevenis voor je kind.


Op school en thuis: er gaat een wereld open.

Op School
Op de meeste scholen leren kinderen lezen met de methode ‘Veilig leren lezen’. Deze methode bestaat uit verschillende kernen, elke kern bestaat weer uit een aantal boekjes. We kennen de volgende series:

  •  Maantjes: voor kinderen die in groep 3 stap voor stap leren lezen.
  •  Zonnetjes: voor kinderen die sneller leren lezen.
  •  Sterretjes: voor kinderen die wat meer tijd nodig hebben om het lezen onder de knie te krijgen.

Er zijn nog heel veel andere boekjes waarmee je kind het lezen thuis kan oefenen.

In de Bibliotheek

De boekjes voor kinderen die leren lezen zijn voorzien van de letter ‘E’ op de rug: het zijn Eerste leesboeken. Daaronder staat een niveau aangegeven wat globaal aangeeft wanneer een kind een boekje kan lezen:
S: Start, de eerste 4 maanden
M3: Midden groep 3
E3: Einde groep 3
M4: Midden groep 4
Daarna gaan kinderen verder in de kast met A-boeken en staat het niveau niet meer overal op het etiket van het boek aangegeven. Laat kinderen vooral kiezen wat ze leuk vinden om te lezen en lees eventueel een klein stukje in het boek om te kijken of het niet te moeilijk is.

Thuis
Het is fijn als het leren lezen met plezier gaat. Zelf lezen, samen lezen en voorlezen: het is leuk en belangrijk!
Er zijn speciale samenleesboekjes die ouder en kind samen kunnen lezen. Door voor te lezen zorg je ervoor dat je kind echt plezier in lezen krijgt.

Ook bij het uitzoeken van het juiste leesboekje helpen de medewerkers van de bibliotheek je graag verder.