Moestuinieren, klimaatneutrale tuin en natuurschatten in de bieb

Sinds kort is het mogelijk om meer te weten te komen over tuinen en tuinieren in Bibliotheek Someren. Groei & Bloei Asten-Someren organiseert activiteiten in de bibliotheek voor kinderen en voor volwassenen die meer willen weten over hun tuin in relatie tot bijvoorbeeld biodiversiteit, het klimaat en duurzaamheid.
Samenwerking
Het 50-jarig jubileum van beide organisaties was de start voor een samenwerking. Famke Weerts, voorzitter van Groei & Bloei Asten-Someren vertelt: “In 2023 bestond Groei & Bloei 50 jaar. We hebben een boom aangeboden aan de bibliotheek, die in de voortuin werd geplaatst. Dit hebben we gedaan omdat één van onze oprichters, Bram van Uffelen, werkte bij de Landbouwschool die vroeger in het pand van de bibliotheek huisde. In 2024 hebben we hier een bankje bij geplaatst, als cadeau voor het 50-jarig jubileum van de bibliotheek. We kwamen erachter dat we de ambitie delen om een bredere doelgroep te bereiken. We zien kansen om hierin samen op te trekken.”
Roos Weijers, Programmamaker bij de Bibliotheek Helmond-Peel, ziet kansen om de maatschappelijke rol van de bibliotheek te versterken door deze samenwerking: “Groei & Bloei heeft een lange geschiedenis in onze regio en brengt expertise en passie voor groen en natuurbeleving met zich mee. De bibliotheek profileert zich als plek waar je nieuwe dingen kunt ontdekken, mensen kunt ontmoeten en geïnspireerd kunt raken. Met de nieuwe activiteiten kunnen jong en oud zelf aan de slag met zaaien, planten en ontdekken hoe mooi en nuttig de natuur is. De activiteiten sluiten aan bij onze ambitie om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.”
Seizoensgebonden activiteiten
Voor zowel kinderen als volwassenen worden activiteiten georganiseerd. De activiteiten voor kinderen zijn seizoensgebonden. “In de lente willen we graag iets zaaien,” zegt Weerts. “In de zomer gaan we aan de slag met zomerkoninkjes, in de herfst met zelf geraapte natuurschatten en in de winter maken we iets voor de vogels in de tuin of op het balkon.” Volgens Weerts is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van planten en dieren om hen heen: “Zo leren ze stapje voor stapje de liefde ervoor te ontwikkelen. Groene vingers krijg je door het te doen. We prikkelen de zintuigen: we gaan kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven. En natuurlijk zijn ouders of grootouders ook van harte welkom om mee te ontdekken.”
Onderwerpen die ertoe doen
Voor volwassenen worden activiteiten georganiseerd over onderwerpen waar op dit moment veel over te doen is. “Denk aan moestuinieren, voedselbossen, wildplukken en hitte uit je terras houden,” somt Weerts op. “Jonge mensen zoeken naar mogelijkheden om hun tuin in te richten. Mensen die al een tuin gewend zijn, willen hun tuin misschien meer biodivers of klimaatneutraal te maken. Wij zijn een vereniging met als ondertitel ‘Als je van tuinen en tuinieren houdt’, maar wij willen ook nieuwe groene vingers creëren. Dus ik neem de creatieve vrijheid om te zeggen: ‘Als je van tuinen en tuinieren wilt gaan houden!’.”
Aanmelden
Weijers geeft aan dat de eerste activiteiten terug te vinden zijn op de website van de Bibliotheek Helmond-Peel: “De activiteiten die we dit jaar voor de kinderen organiseren staan in onze activiteitenshop. Voor volwassenen zijn er twee activiteiten gepland: op woensdag 25 juni gaan we aan de slag met het vergroten van de biodiversiteit in tuin of op het balkon en op maandag 20 oktober bespreken we hoe je jouw bewustzijn over biodiversiteit kunt vergroten. Het is al mogelijk om je voor deze activiteiten aan te melden.
Zadenbieb
Zit er nog meer in het vat voor de toekomst? Volgens Weijers wel: “We hebben toestemming om te starten met een zadenbieb in de bibliotheek, maar we zijn nog bezig met een goede vormgeving. Zo gauw er een concreter plan is gemaakt, volgt er meer informatie via de communicatiekanalen van de bibliotheek en Groei & Bloei.”