Lezende leerlingen? Zet de leerkracht centraal!

Gepubliceerd op: 30 mei 2024 14:31

Op 15 mei verzamelde een groep enthousiaste leerkrachten uit Helmond, Deurne, Asten en Someren zich in de Bibliotheek Helmond voor een inspiratiemiddag met een duidelijke focus: "Lezende leerlingen? Zet de leerkracht centraal!". Een middag vol inspiratie en praktische tips, gericht op de uitdagende vraag: hoe krijgen we leerlingen met plezier aan het lezen?

Het doel van de inspiratiemiddag was om leerkrachten en directeuren te informeren en inspireren op het gebied van taalontwikkeling en leesplezier. De middag trok een opkomst van 51 leerkrachten van 25 verschillende scholen, die allemaal de waarde van leesbevordering en taalontwikkeling erkennen.

De inspiratiemiddag werd afgetrapt door keynote spreker Naomi Smits, een schrijfster en gepassioneerde leerkracht uit groep 8. Haar inspirerende lezing benadrukte de cruciale rol van de lezende leerkracht in het bevorderen van leesplezier en taalontwikkeling bij leerlingen. Naomi deelde haar visie op het leesonderwijs, eigen ervaringen en resultaten uit haar klas. Ze vertelde over het gebruik van kinderboeken en rijke teksten in de praktijk.

Na de keynote lezing konden leerkrachten kiezen uit een reeks workshops, gepresenteerd door experts op het gebied van leesbevordering. Kinderboekenschrijver Iven Cudogham, illustrator Martijn van der Linden, docent Anika Verschuur, en leerkrachten Anne-Riet Vermeulen en Linda Vaessen, evenals leesmediacoach Ruud Meulendijks, deelden allemaal hun kennis en praktische tips om leerkrachten te inspireren en te motiveren om lezen tot een kernonderdeel van het onderwijs te maken.

De workshops en lezing op deze inspiratiemiddag deelden één gemeenschappelijk doel: leerkrachten aanmoedigen en uitdagen om leesplezier en taalrijkdom te vergroten in hun klaslokaal en bij hun collega’s. Want zoals Naomi Smits treffend benadrukte: wat doe je in hemelsnaam voor de klas als je niet van lezen houdt?