Gezond financieel leven

Onze samenleving vraagt je om financieel steeds flexibeler en onafhankelijker te zijn. Tegelijkertijd neem de financiële kwetsbaarheid toe: 29 procent van de Nederlanders heeft niet genoeg spaargeld om twee maanden zonder inkomen rond te komen.

Dankzij een samenwerking met de Rabobank kan de Bibliotheek Helmond-Peel inwoners in onze regio stimuleren om stappen te zetten naar een financieel gezonder leven. We bieden workshops en lezingen aan waar nieuwe inzichten in geld en praktische tips en tools centraal staan.

De eerste activiteiten kun je hieronder vinden. Aanmelden is al mogelijk. Wacht niet te lang, want vol is vol! De komende maanden wordt het aanbod aangevuld met nieuwe onderwepen en thema's. 

Besparen voor een rijker leven

Bij het woord 'besparen' schieten veel mensen in de verdediging. Als je bespaart moet je dingen opgeven, soberder gaan leven en al je kostbare vrije tijd opgeven om supermarktaanbiedingen af te gaan. Gelukkig is dit niet zo bij de methode van Minke van Kuijen, beter bekend als Gierige Gerda.

Lees meer

Financieel nalatenschap

Tijdens je leven wil je je geldzaken goed regelen, ook voor je nabestaanden. Het vastleggen van je wensen is belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat alles goed wordt vastgelegd? Tijdens deze lezing vertelt notaris Miranda van den Broek je alles over (levens)testamenten en hoe je dit regelt.

Lees meer

Financiële bescherming online

Onze maatschappij wordt steeds complexer. Veel zaken moet je tegenwoordig digitaal regelen. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing toe, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hoe bescherm je jezelf op financieel vlak en hoe zorg je online voor jouw welzijn?

Lees meer

Woning verduurzamen: hoe dan?

Wordt mijn woning meer waard als ik 'm verduurzaam? Heeft het nog zin om zonnepanelen aan te schaffen als de salderingsregeling gaat verdwijnen en energiemaatschappijen een terugleververgoeding vragen? Deze en andere vragen worden beantwoord door Energiehuis Slim Wonen.

Lees meer

Starters op de woningmarkt

Wat kun je doen om de stap te maken om een (eerste) huis te kopen? In onze regio wordt veel gebouwd en zijn dus veel nieuwbouwhuizen beschikbaar. Samen met Mark Sanders van de Financiële Wooncoach bekijken we in een groep wat je kan lenen en hoe je verantwoord kunt financieren.

Lees meer

Met pensioen: hoe pak ik dit aan?

Als je met pensioen gaat, kom je in een nieuwe fase van je leven terecht. De hoogte van je inkomen verandert meestal. Wat betekent dit voor je dagelijkse leven? Heb je recht op aanvulling? Mag je nog een hypotheek hebben en zo ja, mag dit ook aflossingsvrij? Laat je informeren tijdens deze bijeenkomst.

Lees meer

Internetbankieren met de Rabobank

Veel mensen vinden bankzaken doen op de pc, tablet of mobiel best spannend. Logisch, het gaat tenslotte om je geld. Daarom organiseren wij in samenwerking met Rabobank en SeniorWeb de workshop internetbankieren. 

Lees meer

Veilig financieel oud worden

De bijeenkomst focust op gezond financieel oud worden, ouderenmishandeling, waaronder financieel misbruik, fysiek en psychisch geweld, overbelaste mantelzorg, verwaarlozing en rechten schending. De werkwijze van Veilig Thuis wordt ook besproken.

Lees meer

Omgaan met geldzaken

Duurdere boodschappen, hogere energierekening of een terugval in inkomen? Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen. We nodigen je uit voor een informatieavond waarbij het praten over geldzaken centraal staat.

Lees meer

Consuminderen met kinderen

Marieke Henselmans, bespaar-expert en auteur, geeft een lezing getiteld 'Consuminderen met kinderen'. Het is een bemoedigend verhaal voor ouders en grootouders, dat pleit voor minder consumeren, omdat het beste voor kinderen weinig tot niets met geld te maken heeft.

Lees meer


Speciaal voor professionals

Begrip voor armoede en minder inkomen

Ben jij een professional in de zorg, onderwijs, welzijn of sociaal domein? Dan wil je deze kans niet missen! Neem deel aan deze Q&A-sessies, waarin we ingaan op de gevolgen van minder inkomen en armoede. Een unieke gelegenheid om je vragen te stellen en te leren van de ervaringen van anderen.

Lees meer

Veilig financieel oud worden

De bijeenkomst focust op gezond financieel oud worden, ouderenmishandeling, waaronder financieel misbruik, fysiek en psychisch geweld, overbelaste mantelzorg, verwaarlozing en rechten schending. De werkwijze van Veilig Thuis wordt ook besproken.

Lees meer

Meer weten?

Wil je meer informatie over de activiteiten en workshops rondom het thema Gezond financieel leven? Loop binnen bij de bibliotheek, stuur een e-mail of bel naar 0492 52 22 20. We helpen je graag!