Media Ukkie Dagen

Ontspannen met media

Media hebben effect op je ukkie. Ze kunnen jou en je kleintje helpen ontspannen, maar ook een bron van onrust zijn. Wanneer hebben welke welke media het juiste effect? En wanneer kun je beter even zonder?

Om kinderen en opvoeders met die vraag te helpen, gaan de Media Ukkie Dagen van 5 t/m 12 april 2024 over de invloed van media op ontspanning. Met concrete tips vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie.


Media Ukkie Dagen 2025 👶📱

Kijk je graag een filmpje met je ukkie? Ga je weleens mét je ukkie zitten voor een leuke podcast of een fijn luisterboek? De Media Ukkie Dagen (4 t/m 11 april 2025) helpen jou als (groot)ouder, professional, oom, tante of opvoeder graag om hiermee aan de slag te gaan. Want het thema van deze Media Ukkie Dagen is 'samen met media'.

Samen met Media

Samen gebruikmaken van media? Voor de Media Ukkie Dagen 2025 zijn acht laagdrempelige tips voor opvoeders opgesteld. Ze zijn in verschillende talen beschikbaar.

Lees de acht tips over mediagebruik

Media Ukkie activiteiten in jouw bibliotheek

Oudercafé: de Cyberjuf

De cyberjuf komt bij ons op bezoek en neemt ouders mee in het thema van dit jaar: ontspannen met media.

De rol van ouder staat in de lezing centraal en de belangrijke taak die zij hebben in het begeleiden van hun kinderen in het gezond laten opgroeien met media. Vragen zoals: hoe ziet die rol eruit en hoe moet ik dat dan doen? worden beantwoord. 

Deze lezing biedt een waardevolle gelegenheid voor ouders om te leren en te groeien in mediawijsheid en bewustzijn.

11 april 2024
19:30 - 20:30 uur
Bibliotheek Asten
€2,50

Meld je aan

Boekjes&Babbels: Samen slim met Bereslim

Wil je meer handvaten hoe je aan de slag kunt gaan met een digitaal prentenboek? Wil je weten wat voor voordelen een digitaal prentenboek heeft op de taalontwikkeling van jouw kind? Meld je dan gratis aan!

Bekijk alle data

Voorleesfilmpjes van Bereslim

Bij Bereslim kijk én luister je samen naar mooie prentenboeken, soms ook in het Engels. Mik en Melle stellen soms vragen bij het prentenboek. Log in met je bibliotheekpas en word ook Bereslim.

Neem een kijkje bij Bereslim

Prentenboeken in alle talen

Het Mediagesprek

Kies een luisterboek en kijk in welke talen en dialecten deze beschikbaar is. Neem gezellig je kind op schoot en luister samen naar een verhaal.

Lees hier een prentenboek



Schermtijd en schermgebruik 🧐📺

Niet alle schermtijd is hetzelfde

De richtlijnen vanuit de Wereldgezondheidsorganisaties zijn:

Baby's (0 - 2 jaar) geen schermen

Peuter (2 - 4 jaar) maximaal 60 minuten verdeeld over de dag

Kleuter (4 - 6 jaar) 1 - 1,5 uur verdeeld over de dag

Wat je doet op een scherm maakt veel uit. Sommige dingen zijn vooral om te ontspannen. Andere activiteiten helpen bij leren, contact maken met anderen of creatief zijn. Daarom is het belangrijker om te kijken wat je kind doet en wanneer, in plaats van alleen naar hoe langer ze achter een scherm zitten.

Verpesten mobieltjes de band met je kind?

Is smartphonegebruik in de buurt van kinderen schadelijk? Het antwoord is ja. Marion van den Heuvel (Tilburg University) deed een 'still-face'-onderzoek in haar laboratorium met 50 vrouwen en hun baby's. Ga naar 5:43 voor het experiment.

Aanbevolen schermtijd - JGZ Zuid-Holland West

Hoe zorg je als ouder voor een goede balans bij schermgebruik? Deze animatie van het JGZ Zuid-Holland West legt dit uit.

Het Nederlands Jeugdinstituut

Aandacht voor media hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt.. Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. 

Meer informatie over mediaopvoeding

De Avondshow van Arjen Lubach

Bekijk dit fragment, waarin Arjen Lubach op satirische wijze ons probeert duidelijk te maken dat peuter-tv lang niet zo onschuldig is.



Impact schermtijd op jonge kinderen

Bekijk dit fragment van Kassa en zie wat de impact is van een tablet op het gedrag van een jong kind


Voor ouders | boeken over mediaopvoeding 📚